Prepelite cu smantana

INGREDIENTE:

3 prepelite, 100 g unt, 1 lamaie, 1 lingura de faina, 1 lingura de mustar, cateva boabe de piper, 1 galbenus de ou, sare, 200 g smantana.

MOD DE PREPARARE:

Dupa ce prepelitele au fost curatate ca in retetele precedente, se taie in doua, in lung, se sareaza putin, se pun intr-o cratita cu unt si se inabusa sub capac pana se rumenesc putin. Intre timp se misca cratita, intorcandu-se si bucatile de carne. Se adauga apoi faina, piperul boabe, zeama de lamaie, se stinge sosul cu un pahar de supa de oase sau cu putina apa calduta si se mai firbe 10 min. Dupa aceea se adauga smantana amestecata cu mustar si galbenus de ou si se ia de pe foc.

 

 

Ghiveciul balaurului

Ingrediente:

150 g ardei gras, 50 g slanină afumată, 150 g rosii, 10 g boia dulce de calitate superioară, 150 g carnaţi proaspeţi afumaţi, 8 ouă de prepeliţă, 100 g ciuperci, 1 căţel de usturoi, 50 g mazăre verde, proaspătă, sare, boia de ardei iute după gust.

MOD DE PREPARARE:

Legumele se spală cu grijă, ardeii grasi fără cotor se taie rondele, ciupercile si rosiile se taie felii, carnatii se lasă 1 minut in apă fierbinte sărată, astfel se indepărtează mai usor membrana si se taie rondele. Ouăle de prepelită se introduc in apă clocotită si se fierb 5 minute, apoi se răcesc si se decojesc. Slănina afumată se taie cubulete iar ceapa marunt, usturoiul se zdrobeste. Cubuletele de slănină se topesc, in untura ramasă se rumeneste ceapa, se adaugă ardeii grasi, se sărează si se călesc 4-5 minute, apoi se presară cu boia, se amestecă, se stinge cu 100ml apă, se fierbe in clocot pană se evaporă apa. Atunci se adaugă ciuperciile, iar după cateva minute, mazărea verde, usturoiul zdrobit, rosiile, ouăle de prepelită si carnati si se inăbusă timp potrivit. Se poate servi asa ca atare, sau cu garnitură de orez, eventual cu cartofi natur cu patrunjel.

 

 

Ostropel de prepelite

 

Mod de preparare:

Se iau prepelitele si se rumenesc intr-o tigaie, cu ceapa tocata marunt, in unt.Se adauga apoi un praf de faina, se stinge cu putina apa si se acopera vasul, ca sa se fragezeasca carnea. Din cand in cand se mai adauga cate o lingura de apa. Cand carnea este moale, se adauga cateva linguri de suc de rosii sau o lingura de pasta de rosii dizolvata in prealabil in apa calduta, cativa catei de usturoi, doua foi de dafin, cateva boabe de piper. Cand este aproape gata, se adauga doua sau trei linguri de vin rosu, apoi se lasa cateva minute la cuptor ca sa scada.

 

Prepelite la cuptor

Ingrediente 4-6 persoane:
12 prepelițe (noi mâncăm 4 prepelițe / porție)
1 căpățână de usturoi
3-4 foi de dafin
50 ml ulei de măsline
sare, piper după gust
2-3 rămurele de cimbru proaspăt (doar frunzulițele)
10 rămurele de cimbrișor proaspăt pentru ornat

Cu o foarfecă de bucătarie, tăiem prepelițele pe spate și le despicăm în două părți. Cățeii de usturoi se curăță și se taie în două. Frunzele de dafin le mărunțim (nu prea tare) și le presărăm peste prepelițele tăiate. Punem sare și piper, le grupăm într-un bol (eu am folosit un vas Jena cu capac), le stropim cu uleiul de măsline, acoperim vasul (cu folie alimentară sau cu un capac) și lăsăm prepelițele pentru cel putin 12 ore în această marinadă, în frigider (mai bine peste noapte). După ce s-au scurs cele 12 ore, scoatem prepelițele din marinadă, presărăm cimbru proaspăt peste ele (nu vă zgârciți cu cimbru, o să dea o aromă deosebită preparatului) pregătim o pungă de gatit (punga Magică) le introducem în pungă, iar punga o punem pe o tava de cuptor. Nu uitați să înțepați cu o scobitoare punga în cateva locuri, pentru a da posibilitatea aburului care se formează, să iasă din pungă și să nu o spargă!
Încingem cuptorul la 220ºC și introducem tava în el pentru 45-50 minute.

POFTA BUNA!